Booking.com

Dominica

Ön Dominica i Västindien kan vara Barbados motsats. Där stränderna är vita på Barbados så är de svarta på Dominica. När Barbados är relativt platt så är Dominica bergigt. När Barbados består av av en gammalt korallrev så består Dominica av en gammal vulkan. När Barbados lockar med stränder så lockar Dominica med vattenfall. Ska du besöka två länder i Karibien tycker vi därför att du ska fundera på om inte Dominica kompletterar väldigt bra! Läs gärna vidare på Dominika.nu.

Mat/Dryck

Den bajanska maten sägs vara en blandning av brittiskt/europeiskt från kolonialtiden och den afrikanska mat som slavarna förde med sig.

En av öns absoluta specialiteter är flygfisken som man kan få både friterad, bakad, kokt, stekt och ångkokt på någon av öns många restauranger, dock oftast friterad. Tillsammans med flygfisken kan man få ”cou cou”. En slags pudding gjort på majsmjöl och okra som blandas ihop med salt, peppar och bajansk sås. Andra vanliga tillbehör är coleslaw, macaroni pie, ris eller pommes frittes.

De bajaner som är rastafaris brukar äta vegetariskt. Oftast bor de utanför de stora orterna och odlar sin egen mat, men de kan också sälja en del av skörden på marknaden. På marknadsgatorna i Bridgetown kan du hitta många olika frukter och grönsaker som de har odlat.

Sjöägg är en delikatess från havet som ofta äts på ön. Rätten är så populär att sjöäggen blivit utrotningshotade, men då kan man istället passa på att smaka på haj, baracuda eller tonfisk. En annan populär fisk är dorado (även kallad mahi mahi eller guldmakrill).

Vattnet ur kranen går att dricka, vilket bajanerna är stola över. Det finns därför ingen anledning att välja bort isen i drinkarna, och tur är väl det, så varmt som det är här året runt. Det finns vatten på flaska att köpa, men oftast är det bara de oroliga turisterna som köper det.

Öborna älskar sina sötsaker, som ofta är fyllda av frukt eller alkohol. Mango, papaya och andra tropiska frukter är dominerande.

Rommen tillsammans med den lokala ölen Banks är den vanligaste alkoholen på Barbados. Rommen blandas med fruktjuicer och läsk för att få till de många drinkarna som både turister och lokalbefolkningen dricker varje dag. Rum punch tillhör den vanligaste, den består av vit rom, fruktjuice, riven muskotnöt och is.

Ett trevligt inslag på nästan varje strand är de försäljarna som säljer kokosnötter som de öppnar upp och lägger några isbitar i. Färskare kokosvatten finns knappast att få!  Det går också att göra rum punch i kokosnöten. Först suger man ut lite kokosvatten med sugröret, sedan hälls vit rom och juice i, toppat med is.