Booking.com

Dominica

Ön Dominica i Västindien kan vara Barbados motsats. Där stränderna är vita på Barbados så är de svarta på Dominica. När Barbados är relativt platt så är Dominica bergigt. När Barbados består av av en gammalt korallrev så består Dominica av en gammal vulkan. När Barbados lockar med stränder så lockar Dominica med vattenfall. Ska du besöka två länder i Karibien tycker vi därför att du ska fundera på om inte Dominica kompletterar väldigt bra! Läs gärna vidare på Dominika.nu.

Göra

Shopping och mat

Det berömda området Platinum Coast, även kallat St. James, finner man på Barbados västra kust. Där finner man några av öns bästa restauranger och barer. Men för den köpsugne finns också många möjligheter till att få shoppa tullfria varor, eller strosa omkring bland lokala hantverk och souvenirer. De varor som man kan köpa taxfree är oftast betydligt billigare (upp mot 50 procent) än samma vara som har skatten inkluderad. En nackdel är att du måste uppvisa ditt pass och flygbiljett för att få köpa taxfree.

Öns huvudstad Bridgetown utgör Barbados kommersiella centrum. Stadens huvudgata heter Broad street och är den ”fina” gatan. Den kantas av banker, varuhus och (oftast dyra) taxfree-butiker. Oftast är det svårt att pruta i dessa affärer. Det finns också många marknadsgator där tempot är högre och priserna lägre. De säljer kläder, frukt, väskor och annat shoppingvänligt, och insprängt bland alla affärerna ligger små matställen där det kan kosta ungefär 30 SEK för ett mål mat. Vill du äta på någonting i stil med McDonalds har Barbados en egen snabbmatskedja vid namn Chefette. De serverar allt från friterad kyckling till pizza och glass. KFC har också många restauranger på Barbados.

För den som vill laga sin egen middag så kan man söka sig till den största kedjan på Barabados: Waitrose är ett ”super centre supermarket” med fem olika affärer runt om på ön. Dessa ligger i Sunset Crest, Big B, Warrens, Oistins och JB’s. Samtliga affärer har även ett apotek i sina lokaler. Annars finns det en supermarket eller minimarket i de flesta kvarter, iallafall i de större orterna. Priserna varierar stort, en lokal paprika kan kosta fem gånger mindre än en lokal paprika. Köp lokalt producerade varor för att spara pengar och stödja Barbados!

Oistins fish market ligger i byn Oistins på sydsidan. Här kan man köpa färsk fisk på morgonen, och varje fredag kväll är det Fish fry där mängder av bajaner och turister åker och njuter av öns läckerheter från gatugrillar och mobila kök. Humrar, räkor och olika sorters fisk är på menyn. Var inte rädd för att beställa delfin, då det inte är typen Flipper-delfin som åsyftas, utan Dorado/guldmakrill.

Party

För dig som är ute efter ett rikt nattliv ska söka dig till nöjeskvarteren i St Lawrence Gap, eller ”The Gap” som det också kallas. Upplev den vilda gatufesten ”Whistling Frog” och låt dig bli underhållen av karaoke och liveband.  ”Time Out at the Gap” är stället för dig som älskar jazz. Några av jazzvärldens bästa namn spelar här.

Reggae Lounge är nattklubben utan tak, som erbjuder ett brett utbud av musik. Dansa bort natten under stjärnorna till rytmen av bland annat reggae och calypso. Eller ta en tropisk drink i baren och låt omgivningarna av natur och tropisk vegetation hänföra dig till de fylliga tonerna av blues.

En personlig favorit är restaurangen/baren Blue Room sports bar som ligger på Hastings Main Road i den del av Barbados som kallas Christ Church på sydkusten. Förutom att de gör kanske öns godaste hamburgare så har de två happy hours varje kväll, från 18-19 och från 21-22. Dessutom dricker tjejer gratis mellan 22-23. Har man inte överdrivet mycket pengar på fickan så kan du spara mycket pengar genom att tajma barernas happy hours. Närliggande TGI Fridays har också happy hour, lyckligtvis från kl 17-18, så starta kvällen där!

Runt om Barbados finns små barer som ofta är målade i alla möjliga och omöjliga färgkombinationer. Här kan man t.ex. dricka den lokala ölen Banks eller rum punch som är Karibiens specialité. Den kan göras på lite olika sätt men vanligast är en blandning av vit rom, fruktjuiceblandning, lime och mald muskot och is såklart. Vill man lyxa till det lite extra så kör man allt i blendern med lite extra is och får en ”slush-rom punch”.

Andra sevärdheter på ön

Om man skulle tröttna på utsikten från någon av öns många stränder, så har Barbados även mycket annat att erbjuda.

De historiskt intresserade kan bland annat besöka de sockerplantager med tillhörande ”great houses” som en gång i tiden låg till grund för hela öns ekonomi. Sunbury Plantation House är ett sådant hus. Förutom att bli guidad runt och titta på den fina inredningen och Barbados största samling av hästdragna vagnar, så kan du här sitta ner och inmundiga en afternoon tea på uteserveringen med nybakta scones, varm sockerkaka, trekantssmörgåsar, marmelad och te serverat med det lokala sockret.

Barbados Wildlife Reserve är ett djurreservat där du fritt kan röra dig bland de många djuren. Vissa djur sitter inburade, men du kan lätt betrakta de medan de äter, leker eller interagerar med andra djur. Några av de djur du kan stöta på i reservatet är flamingos, sköldpaddor och kajmaner vilket är den vanligaste krokodilarten. Om du har tur kan du även få se en så kallad ”grön apa”. De importerades till ön under 1700-talet troligen med slavbåtarna. Dock har de gröna aporna möjlighet att lämna reservatet, och gör också det ofta under dagarna. Den största möjligheten att få syn på en är om man besöker parken under eftermiddagens matstund som brukar vara runt kl 14. Kolla med reservatet i förväg!

Bredvid flygplatsen ligger Concordemuseet. Det är Concordeplanet G-BOAE som har fått sin slutdestination här. En stor hangar är byggd över flygplanet, och trots att inträdet kanske inte är det billigaste (år 2013: 40 Barbados dollar pp) så får du en guide som visar dig runt och berättar om Concordes historia och om turismens början på Barbados. Du får också gå ombord på planet och se en film som projekteras på flygplanskroppen.

Holetown är belägen i St. James och är församligens största stad. Stadens tidigare namn var Jamestown, efter välgöraren Kung James den första av England. I Holetown kan du få uppleva den årliga festivalen till minne av att Holetown var Barbados första bosättningsplats år 1627. Festivalen är en vecka lång och invigs i mittan av februari vid Holetown-monument. Festivalen blandar både modernt och historiskt genom aktiviteterna som du kan få ta del av. Under festivalens gång kan du bland annat få uppleva lokal konst och hantverk, men även få lära dig om landets kultur och historia.

Varför inte åka bandvagnen ner i den spektakulära Harrison’s cave som är vattenfyllda grottformationer. Grottan är en av öns mest kända och populära sevärdheter. Det är en kristalliserad kalkgrotta, som upptäcktes först år 1795. Sedan glömdes den bort i över 200 år innan danska grottforskare fann dem. År 1981 öppnades de som turistattraktion igen.

Eftersom rom är en av öns största handelsvaror, så är det givetvis en självklarhet att besöka ett av alla romdestilleri som finns. En av dessa är Mount Gay Rum, enligt många lokalbor den bästa rommen. På deras destilleri kan du få en guidad tur och sedan dricka drinkar gjorda på rommen.

För de som vill uppleva öns konstliv, så rekommenderar jag Queens Park i Bridgetown där det hålls konstutställningar under hela året. Dessutom är Barbados Solar house beläget inuti parken. Ett trerumshus som är helt oberoende av elnätet då det i huvudsak drivs av solenergi.

Att ta sig runt på ön

Det går ganska smidigt att ta sig runt på Barbados. Det finns tre sorters bussar: de största blå som är de bekvämaste och som trafikerar de största rutterna, de mindre gula som är lite mer lokalinriktade, och så finns det vita minivans med vinröd rand. Alla kostar de två Barbados dollar oberoende av hur långt du åker (du köper ingen bussbiljett innan resa, cash is king :)), och betalningen sker lite olika: I de blå bussarna betalar du när du kliver på. Du stoppar ner exakt summa i en box vid föraren (du kan inte få växel tillbaka) och tar kvittot. Sedan är det bara att sätta sig och plinga när du ska av. I de gula mindre bussarna är det oftast en person som går runt och samlar in pengar (där kan du oftast få växel). De blåa och gula bussarna går enligt en någorlunda tidtabell, men de vita cirkulerar runt i bestämda rutter men går inte efter tidtabell. I ändhållplatserna avgår de när de är fulla. För att hoppa på en vit buss vinkar du  in bussen och klämmer dig in, och sedan betalar du när du går av. Oftast stannar de vid busshållpatserna (om någon ska av eller på), men om du ber snällt kan de släppa av dig just där du vill gå av. I dessa bussar spelas hög musik och de kör i snabbt tempo på skumpiga vägar. Kanske inte det säkraste alternativet att färdas, men en kul upplevelse om man står ut med att trängas lite.

Taxi finns överallt. De kör inte med taxameter, utan du måste komma överens med chaffören på förhand om priset. Du bör pruta, och de kommer att försöka få dig att acceptera ett högre pris, men när ni väl har kommit överens så är det sällan som de försöker lura dig när det är dags för betalning.

Att hyra bil kan vara ett alternativ om man vill åka runt och hinna se mycket på Barbados. Att åka taxi kan lätt bli dyrt, och ibland går bussarna ganska sällan till de mer avlägsna platserna. Det många som hyr bil på ön och det är relativt säkert, men var alltid extra försiktig då många kör fort och vägarna är inte alltid de bästa. Vänstertrafik råder på ön.
Boka din hyrbil enkelt och prisvärt innan du reser på hyrabil.net.